perjantai 19. toukokuuta 2023

Kokkolan saaristomelonta 24.8.-28.8.2022

Teimme Anneli Lintukankaan kanssa melontaretken Kokkolan saaristoon, jossa oli tiedossa saarten kiertoja, meri- ja joki sekä myös järvimelontaa jos / kun Luodonjärvi lasketaan myös järveksi. Alue on lähinnä kartalle saarten rajaama merenlahti, mutta vesialuetta on muokattu rakentamalla patoja ja nostettu näin vedenpintaa vuonna 1962 raakaveden saannin turvaamiseksi paperiteollisuudelle ja Pietarsaaren kaupungille. Luodonjärvessä kohtaa myös viisi kuntarajaa, Kokkola, Kruunupyy, Luoto, Pietarsaari ja Pedersöre. 

Luodonjärvi on Keski-Pohjanmaan suurin järvi mutta pienempi kuin Etelä-Pohjanmaan suurin järvi Lappajärvi. Tässäkin suhteessa Eteläpohjalainen voittaa :)  

24.8. lähdimme Espoosta ja ajoimme Virroille, jossa yövyimme teltassa Toisveden rannalla.

 25.8. aamulla kävin uimassa ja tutustuimme tähän rantaan. Kävimme matkalla tutustumassa Alavuden keskustaan, Suomen sodan muistomerkkiin ja uimassa Alvauden järvellä sekä lounaalla. Ajoimme Kruunupyyn venesatamaan ja uimarannalle jossa pakkasimme ja lähdimme kohti Pirilönjokea. Joki oli todella kapeikkoinen ruovikkoon kaivettu reitti, joka onneksi oli merkitty valkoisilla räteillä keppien päissä että pysyi oikeassa rännissä. Hämärä alkoi laskeutua kun kiersimme Pirilönsaaren kapeaan merenlahteen ja Bockholmin kanavasta läpi meloessa oli jo pimeä. Sitten rantauduimme saaren kupeessa olevalle rannalle.  

Paratiisisaari voi näyttää myös tältä :D Lempäälän Sääksjärvellä liikenneympyrässä oleva Villu Jaanisoon tekemä taideteos vuodelta 2018.

Toisveden pohjoisranta Virroilla

Vanhan ajan puusukset

Alavuden kirkko

Alavuden uimarannalla oli harvinaisen hieno WC

Alavuden keskustassa on Stenbäckien muistomerkki

Rovasti Stenbäckin ja lastensa muistomerkki valmistui 18.8.1990.

Alavuden muistomerkkiaukion kappeli

Alavuden taistelun 17.8.1808 muistomerkki

Heikki Huhtamäen muistomerkki

Toivo Kuulan muistomerkki

Alavuden kirkko

Kruunupyyn uimaranta oli hyvä lähtöpaikka.

Matalaa ruovikkoa ja kapeikkoa Pirilönjoelle tultaessa.

Alörenin pikkusaaren risteys, jossa  Pirilönjoki haarautuu Pännäisen jokeen.

68-tien, Pietarsaareen menevän päätien sillan alitus

Hämärä alkoi laskeutua Östensötien sillan alituksen kohdalla

Sandsundsfjärdenin matala merenlahti

Sandsundsfjärden illalla 25.8.2022

Auringonlasku oli jännän näköinen
Viimeiset kuvat kun vielä näki :)

26.8. jatkoimme melontaa ja alitimme Hästrgrundetin sulun. Sitten meloimme Larsmon eli Luodon saaren länsipuolta ja pysähdyimme Köpmanholmenissa syömässä, paikalla oli kiva ranta ja ravintola. Ohitimme seuraavaksi John Craftonin muistomerkin Orslandetin itäpuolella ja meloimme hyvällä kelillä suoraa avointa selkää pitkin kohti Olasörenin saarta. Poikkesimme matkalla Lilla Kallbergetin rannassa, joka oli myös hyvin kivikkoista niin kuin auringonlaskun aikaan saavuttamamme Olasörenkin.


Hästgrundetin sulku 26.8.2022

Ensimmäisen Hästgrundetin sulun alitus Vikarholmenin saaren kohdalla.

Köpmanholmen oli kaunis veneilysaari reitin varrella.

Saari oli mukavan kokoinen etappi ennen Orslandetia

John Craftonin muistomerkki Orlandetin saaren pohjoispäässä

Lilla Kallbergetin lahti

Olasörenin autiotuvassa takkatulen ääressä

Illalla 26.8. kävimme näkötornissa tutkimassa tähtitaivasta. Yövyimme Olasörenin autiotuvassa, joka oli kiva ja viihtyisä. Ruotsista tulleet jääkärit olivat majoittuneet täällä jo vuonna 1915-1916.

 

Olasören toimi jääkäreiden etappilinjan yhtenä etappina 1915-1916.

27.8. kävimme kävelemässä saaren ympäri, joka tarkoitti lähinnä isoilla kivillä loikkimista louhikossa ja kanervikossa. Tyrnimarjaa oli loputtomasti syötäväksi. Kävimme näkötornissa tutkimassa maisemia. Lämmitimme saunan ja saunomisen ja syömisen jälkeen jatkoimme matkaa kohti Knivsundia ja Öjanjärveä. Alitimme Krekilän sulun tällä pätkällä. Tässä kohtaa satoi, kun meloimme Knivsundin kanavasta Luodonjärvelle ja Venetsialaiset, perinteinen saariston ilotulitus alkoi sopivasti matkamme lähestyessä loppuaan. Pääsimme yöpymään Annelin tuttavan perheen luokse Pietarsaareen Lammassaaren rannalle, jonka vierestä alkumatkasta meloimme. Matkaa kolmen päivän retkestä kertyi noin 90 km.Kiersimme samalla yhteensä neljä suurta saarta, Pirilönsaaren, Luodon, Öjan ja Knivsundin eli suomeksi Puukkosalmen saaren :)


Olasörenin tupa on viihtyisä

Taulu seinällä kertoi jääkäreiden käyttäneen tupaa jo vuonna 1915 Ruotsista tullessa

Olasörenin ranta

Olasörenin sauna

Olasörenin näkötornissa oli hienot näköalat.

Kuva saaren länsikärjestä.

Krekilän sulku

Öjanjärven linnut

Knivsundin kanava Öjanjärvestä Luodonjärveen

Perillä maalissa Kruunupyyn rannalla Venetsialaisten aikana. (Maaliin pääsyn kunniaksemme) järjestettiin myös ilotulitus, oli hienoa meloa illan hämärtyessä, kun ilotulituksia ammuttiin elokuiselle taivaalle. 
Kylässä Lammassaaressa retken jälkeen

28.8. aamulla kävimme uimassa ja saunomassa kylässä sekä pelasimme frisbeetä. Sitten lähdimme kotimatkalle ja pysähdyimme Kuortaneella, jossa kävin katsomassa Ruonan Suomen sodan muistomerkin, uin Kuortaneenjärvessä ja tutustuin talomuseoon sekä Klemetin museoon ulkoa päin.


Ruonan taistelun 31.8.-1.9.1808 muistomerkki Kuortaneella

Hiiron 7-hankainen kirkkovene Kuortaneen kirkolla vuodelta 1905.

Kuortaneen kirkko

Kuortaneen talomuseo

Heikki Klemetin patsas Klemetti-museon pihalla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti